lundi 10 novembre 2014

Smeh i cika

Nevreme,grane,konopac,cika,smeh 

 Napolju je bilo jako nevreme, vetar je snažno duvao i u srce uvlačio neku stud. Otac je došao mokar i bled, na licu mu se ogledala tuga. Oluja je polomila voće, one mlade krhe grane što su se spremale na rod. Videlo se da ga boli, kao da mu je neko polimio prste i ubio bližnjeg svog.
U skromnoj kući vladao je muk, to voće nam i jeste bilo rod. Puno je truda i znoja bilo uloženo u njega, ove godine je trebalo da od njegove prodaje seja Zvezdana ode na školovanje u grad.
I šta sad, jedna olujna noć kida sudbine, ko mlade grane i baca ih niz vetrometinu života.
Odnekud je maleni Žarko doneo komad konopca i sa Helenom počeo da se igra njime. Na dečjim licima brzo zaigra osmeh, uskoro se igri priključi i Tijana i igra preraste u više od toga u borbu protiv nevremena u lek polomljenih grana i studenih srca.
Znala je Zvezdana cenu oluje, znala je ali nije htela da se preda, njene su grane jače od oluje i njena sudbina nije list na vetru. Polubila je oca i uz osmeh se pridružila preskakanju konopca u inat oluji, kuću osvoji cika i smeh.
Te godine je Zvezdana bila najbolja u školi i dobila je stipendiju, njene grane dobile su plod, plod koji nijedna oluja nije mogla da obere. Otac je bio ponosan i dok je njegovo voće ponovo raslo u starom plakaru krio se konopac. Tu ga je Žarko sakrio za neku novu oluju.