vendredi 7 novembre 2014

Malo drugačije

Pokušaću i ovako od zadatih reči:
kletva,kutija,udica,poljubac,vrba

Slika prva

Silinom svojom, od Prirode mu datom, pokreće grane, svija, zavija, a one, cvile. Mahnito baca nežne grane žalosne vrbe koja obalu reke već decenijama krasi. A ona.....cvili jer lomnjava boli. Jauk svakog lista kletvu pronosi niz reku, uz reku, već gde joj glas bude odnet da umre. Za zemlju uhvaćena za vek, kao udicom koju ne može iz srca da izbaci, nepitana, samo može da čeka olujni vetar da prođe, i da se seća kako je nekad, umeo da joj lagane poljupce daruje. Nekad, dok ga ne uhvati bes uništenja.

Slika druga

Sivom, samotnom obalom prolazi čovek. U ruci steže malenu kutiju od vrbinog drveta istesanu. Drugom pridržava kapu koju pobesneli vetar uporno pokušava da skine sa njegove odavno sede, proćelave glave. Silina besa vetra se ogleda na njegovom licu. Zaustavlja se ispred vrbe koja jeca nesvestan da ga ona gleda. Pogleda prazno u daljinu, u sivu reku, podiže ruku i zavitla kutijicu u vodeno, živo sivilo.

Slika treća

Napuštajući ruku, kutija ispusti vrisak koji ču samo vrba. Obe nepitane...Vetar je nastavio da divlja po obali, po licu...