mardi 4 novembre 2014

Ona je reka

mir,staklo,šaputanje,miris,zanos 

 Ledeni vetar je fijukao noseći svojim hirom svelo lišće. Pravio je nove gomilice, mrvio, sudio lišću.
U nekom svom zanosu, koji je često hvatao poslednjih meseci, hodala je obalom ne osećajući hladnoću. Da, takav je bio taj zanos. Hladan kao staklo, ledeniji od ovog vetra što je samrtnički zavodljivo šaputao lišću. Miris smrti je bio oko nje.
Uhvati je odjednom silan umor. Sve je to od ovih lekova i bolesti što jedna drugu izazivaju....bez kraja. Sede na izanđalu klupu, sama sa vetrom koji je ubijao lišće i rekom koja se sitno meškoljila od udara nasilnika. Ali, reka je bila jaka, suprotstavljala se, borila. Lišće je bilo slabo, nejako......predavalo se silini smrti. Prateći jedan list, u pogled joj dođe komad stakla što ležaše na zemlji. Čak i njegove ivice nisu mimoišle taj list...oštice posekoše slabašnu lisku na pola.
Uze u ruku taj prljavi ledeni komad providnosti....i oseti se kao onaj suvi pocepani list. Zapara po naddlanici.....pa po drugoj. Crvene kapi padoše na još par listova što ih je oko njenih nogu mlatio vetar. Zanos postade još zanosniji....sklad još skladniji.....nije osećala vetar, nije je bilo više briga ni za lišće ....samo je bila jako umorna i želela je mir.....borila se za njega kao reka...jer ona je reka.