dimanche 9 novembre 2014

Napuklo srce

Eto mi novih reči.Kako se samo ne zabuni pa mi ne zada iste?

patos,ozon,krevet,uzde,hod

 Sreten je bio pametno i spretno dete, vrlo je rano prohodao, a da nijednom nije poljubio patos. izrastao je u lepog i načitog momka koji je plenio devojačku pažnju. Ali Sreten je imao još dve velike ljubavi u životu, frulu koju je dobio na rođenju i nebo po kome je sanjao da plovi. Ništa ga nije ispunjavalo ko miris ozona u tom plavetnom beskraju uz nežne zvuke frule. Odlučio je postaće pilot, avion će postati njegov at, kome će čvrsto držati uzde dok hodi u nebeske daljine.

Te noći majku Jelcu u krevetu je zatekao zvuk sirene, a u daljini kao da je opet čula onaj zlokobni zvuk frule iz svog detinjstva. Sreten se među prvima vinuo u nebo da brani otadzbinu od neprijateljskih bombi. Kada mu je ponestalo municije, znajući da ne može da sleti krenuo je ka grupi neprijateljskih aviona.

Delove oborenog aviona pronašli su nedaleko od njihovog luga, ali Sreten nije pao ostao je tamo gore da zajedno sa svojim ujakom brani otadzbinu.
Kada su doneli njegove stvari u vojničkoj torbi pored pisma, majka je našla i frulu. Pogledala je nežno kao sina i brata i poljubila tri puta, a onda je bacila u vatru da više nikada ne zasvira. Njeno srce nije izdržalo, napuklo za bratom, prepuklo je za sinom, kada su je sahranjivali nije se čula frula.